Awas Daging dan Tahi...
Daging Dihasilkan Dari Tahi Manusia: Hasil dari penyelidikan di Jepun telah menemui cara untuk menukar najis manusia menjadi daging untuk dimakan.
Satu pasukan penyelidik dari Jepun yang diketuai oleh Mitsuyuki Ikeda
dari Makmal Okayama telah mencipta satu cara untuk mengitar semula najis
manusia untuk dijadikan makanan dalam bentuk daging.
Konsep baru tersebut ditemui apabila
Ikeda telah diminta untuk melihat pelbagai kegunaan bahan kumbahan.
Mitsuyuki Ikeda tidak merasa jijik semasa melakukan tugasan itu, malah
beliau merasa teruja apabila mendapati kawasan kumbahan mengandungi
banyak protein disebabkan oleh bakteria yang ada di situ.
Walaupun idea tersebut kelihatan
sangat teruk dan menjijikkan tetapi ia bukanlah seperti “daging” dicipta
dengan mengambil najis dan terus meletakkannya ke atas burger. Proses
itu melibatkan mengekstrak protein daripada kumbahan kemudian
menggabungkannya dengan “reaction enhancer” dan memasukkannya ke
dalam “exploder”.
Selepas itu, daging tersebut akan
diletakkan pewarna merah dan rasa diperbaiki dengan protein soya. Produk
tersebut dipecahkan seperti berikut: 63% protein, 25% karbohidrat,
lipid 3%, dan 9% mineral. Persoalannya, bagaimanakah rasanya? Menurut
laporan awal, rasanya seperti daging lembu.
Namun begitu, menurut Mitsuyuki Ikeda,
bukan mudah untuk meyakinkan orang ramai untuk memakan daging yang
dihasilkannya tersebut. Menurutnya lagi, daging tersebut bukanlah teruk
seperti yang disangka dan ia baik untuk kebaikan alam sekitar. Buat masa
ini, produk daging yang diperbuat dari tahi manusia tersebut lebih
mahal berbanding daging asli kerana kos penyelidikan yang agak tinggi. – Daging Dihasilkan Dari Tahi Manusia
0 comments:
Post a Comment