8/8/12

BN Hidup Kerana Ada Bajet Kerajaan Sahaja


BN hari ini sudah hilang ideologi dan kesegaran di dalam perjuangan untuk menarik sokongan rakyat. Mereka hanya mampu hidup kerana masih jadi parti pemerintah. Dengan kapasiti sebagai parti yang memerintah maka mereka menggunakan segala kemudahan kerajaan dan dana setiap kementerian untuk menabur halwa telinga kepada rakyat

Datuk Seri Najib dilihat sebagai tokoh transforamsi yang tidak ada isi. Mungkin pada permulaan orang agak teruja dengan laungan tranformasi.

Tetapi setelah sekian lama beliau bercakap, maka terserlah wajah sebenar Najib sebagai pemimpin yang hanya pandai melaungkan tranformasi sahaja.

Najib telah membelanja hampir RM5.77 bilion untuk enam bulan pertama tahun 2012 untuk beli sokongan supaya rakyat memilih BN dengan berbagai-bagai janji. Ini semua perbelanjaan luar jangka.

Sebanyak RM2.2 bilion untuk bonus kakitangan kerajaan seramai 1.4 juta. Termasuklah juga berbagai pengumuman ‘ Projek “one-off” yang memakan belanja hampir RM3.57 billion. Seperti

Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M), Bantuan Kembali Ke Sekolah 1 Malaysia and Bantuan Buku 1 Malaysia.

Tahun ini sahaja sudah dua kali bajet tambahan yang diluluskan di Parlimen, iaitu pada bulan Mac 2012 RM10,290,243.800 (Lebih RM10.2 bilion) dan RM13.8 bilion pada 14 Jun 2012. Ertinya sudah lebih RM23 bilion bajet tambahan pada tahun ini sahaja.

Peruntukan segera sebanyak RM609j dilulus dalam 11 minggu (Januari-Mac 2012)ketika lawatan PM, TPM ke seluruh negara dengan Perak merekodkan kelulusan tertinggi sebanyak RM220.38 juta untuk 34 projek.

Apakah BN Umno boleh hidup, jika kuasa di peringkat pusat jatuh ke tangan Pakatan Rakyat?.

Oleh Ustaz Idris Ahmad


0 comments:

Post a Comment